Automate your Marketing
with Womplify




 
Ash n Jam's Fotopages

By: Ash Jam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Sunday, 17-Jan-2010 02:10 Email | Share | | Bookmark
Broga Hill

 
 
 
View all 40 photos...


17th Jan 10, kami berjaya juga menakhluk bukit broga di semenyih.
Bermula dari pukul 5am bertolak dari rumah ke McD BBB menunggu lagi 2 biji kereta.
Yang lain2 tapau McD saja untuk breakfast. Kitaorg ade bawak sandwich sikit, pisang dan makaroni goreng. Nadhilah & Nisa bawak mee goreng & kek coklat.
Kami sampai di Petronas dekat simpang ke Broga around 6.15am dan bersolat di situ.
Kemudian, bergerak ke kaki bukit yg x berapa jauh dah dari situ.
Mula2 terkejut jugak la melihatkan kereta punye lah banyak disepanjang tepi jalan kaki bukit tu....Mcm ada pesta.
Kami pun terpaksa parking di hujung, dekat2 dgn tempat orang belajar memandu kereta.
Then, perjalanan di mulakan dalam kol 7++am.
Dah lambat actually, takde harapan nak tengok pemandangan sunrise yg cantik.
Orang pun memang dah berlambak2 di puncak tu...
Masa kami naik, ade ramai jugak yg sudah on their way turun. Diaorg cakap memang ramai kat atas tu, nak berdiri pun x cukup ruang.
Tapi, kami teruskan jugak......ade yang siap pening macam nak pitam huhuhu..
Kitaorg Alhamdulillah ok laa....tapi penat la jugak.

Akhirnye sampai jugak kat puncak pertama, kat situ pun ramai orang, masa nak naik ke puncak tu pun agak curam sikit, org nak naik pun kene slow2 pasal ramai like beratur naik pelan2....gayat jugak sikit...so, like panjat sambil merangkak lagi senang untuk mengurangkan rasa gayat drpd panjat berdiri.
Lepak kat puncak pertama, bukak tikar 'power root' dan buka bekalan mi goreng & kek. Bagus adik2 nadh & nisa ni....lain kali boleh bawak gi jalan2 lg....
Tak lama kemudian, jam , ashraf & zizah meneruskan perjalanan ke puncak seterusnya.
Perjalanan agak lebih susah sikit especially nak sampai kat puncak yg akhir...
ade batu2 besar, track yg agak licin & curam, terpaksa naik dgn tali.
Nasib baik ade 1 group lain tolong.
So, kami bertiga sajalah drpd 10 org yg berjaya sampai ke 'jalur gemilang' yang berkibar di puncak bukit Broga tu hihihihi....
Lepak x lama, turun balik....
Nak turun tu yg siksa gak....kene lalu tempat sempit bertali yg susah tadi...takde org nak tolong...sendiri2 la jawabnye.....tapi Alhamdulillah kami berjaya jugak turun dan balik ke puncak pertama tadi, tempat yg lain2 menunggu....

Tak lama kemudian kami pun turun la balik....nak turun pun gayat la jugak...
Masa tu dah x ramai sgt di puncak, ramai yg dah balik...lagipun mmg dah mula panas.
Lebih kurang kol 11 lebih kitaorg sampai la di kaki bukit semula..

Kemudian, bergerak ke Pelangi Semenyih pekena ABC, then ke rumah baru Liza kat situ untuk sesi lawatan rumah baru...
Kol 12.30 mcm tu kami pun balik...singgah pasar borong beli stok utk masak seminggu...
kol 1.30 tengahari sampai di rumah.....yuhuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
penat..tapi puas hati laaa...


Thursday, 24-Sep-2009 05:13 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan Langkawi

kubur mahsuri
 
telaga mahsuri
View all 48 photos...


Sunday, 29-Mar-2009 03:40 Email | Share | | Bookmark
Tioman

bot-bot kecil kat jeti Genting
baru sampai
view dari jeti
View all 115 photos...
Tahun 2009, ini trip pertama untuk tahun ni....hajat memang dah pasang lama, cuma tak banyak masa nak plan, so, awal bulan 3 baru start mintak quotation. Mula-mula teringin nak duk area Salang, tapi, susah nak dapat pakej fullboard kat Salang unless kene ada at least 6pax. Pastu pulak, rupa2nya byk bilik dah full booked. So, last minutely kene sambar je ape yang dapat. Finally dapat kat Sun Beach Resort ,Genting Village. Kitaorg pun tak sure sangat tempat ni ok ke tak.....main ambik je la.

25 Mar
4.15am, bergerak dari Puchong melalui PLUS menuju ke Tol Ayer Hitam. Sebelum tu, singgah di R&R Pagoh untuk solat subuh dan beli kuih sikit utk. alas perut.
Selepas exit tol Ayer Hitam, ikut GPS menuju ke Mersing melalui jalan biasa.
Hampir 9am, kami tiba di Mersing. Parking kete di tempat parking berbayar, angkut beg semua menuju ke ofis SunBeachResort. Setelah bayar balance duit pakej, dapat tiket ferry, kitaorg breakfast kat kedai makan kat situ gak...Then, pukul 950 macam tu start tunggu ferry kat waiting area. 10.15am, ferry bergerak menuju tioman.
Dalam ferry tu kejap2 tido, kejap2 jaga...pasal boring gak duk dlm tu. Tingkap ferry pun tinggi, bukan boleh nampak apa sangat.
Hampir pukul 12tghari, sampai di Jetty Genting, Tioman. Atikah menyambut kitaorg. Then, trus check-in bilik. Dapat bilik atas bukit sikit..kene menapak naik tangga . Nasib baik x tinggi sangat. View dr. bilik ok la...boleh nampak jetty, laut..
Pastu relex kejap....penat bah...
Then, pegi lunch kat kedai makan dkt2 dgn jetty....
Ashraf order nasi goreng ayam, aku order nasi putih + tomyam...Tak sedap sangat pun...Makan pun tak abis...yang boringnye..ada lalat mengganggu....haiya...
Pas makan, masuk bilik..solat, then, tidurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....
melepaskan penat....
Pukul 5 ptg lebih kurang....we all start pusing2 tengok kawasan...
Kampung genting ni takde la menarik sangat2....tapi, complete dgn balai raya, masjid, klinik, kedai2...We all jalan2 tengok resort2 lain yg ada kat situ.....sampai ke Idaman Beach Holiday, pasir putih kat situ...dan ade jetty kayu..sambil tu lepak2 kat jetty kayu, tengok ikan...best gak rr...
Air laut is undeniable memang clear gile laa...
Then, kitaorg lepak kat depan resort je...Ada beach bar kat situ pasang lagu2 omputeh lama.....baring2 kat kerusi pjg ala2 santai...kemudian, kitaorg jalan naik ke belah utara Genting pulak...lalu ikut Genting Damai Resort...Genting Happy Inn...pastu siap lalu ade satu kubur lama...Waktu pun mcm dah nak maghrib...pastu suasana ala2 cam seram sikit...x jadi proceed...balik bilik le mandi.....kesimpulan, area Genting ni...resort Sun Beach la yg paling OK...
nasib baik pilih yg ni....
Malam, dinner kat restoran SBR, ade 2 couple jek....kitaorg n the other couple tu pengantin baru...inai pun duk merah lagi...Lauk pauk banyak....cuma agak berminyak.
Lepas makan, lepak tepi pantai kat kerusi santai lagi...Mcm boring gila la pulak sunyi sangat xde org..
Tido..

26 Mar
Breakfast bihun + roti bakar.
Snorkeling di Renggis Island best!!!,
Pastu gi Marine Park, snorkel gak..cuma kat MP xde coral but byk ikan yang besar2.... Pastu gi Duty Free Shop kat Tekek, beli coklat dan souvenir..Tekek ni adalah the most developed area kat Tioman. Kira mcm pusat bandar le hehehe....byk construction kat situ...dia nak buat ala2 mcm langkawi....
Lunch kitaorg telah siap di packed....so,haritu kitaorg lunch kat Marine Park, sblm gerak ke Tekek...
Details gambo bleh tengok kat fotopages later..
By 2.30pm, balik resort balik....penat yg amat.
Pastu kepala pun pening satu macam..
Malam ada BBQ, ade mi goreng dan nasi goreng, puding, buah tembikai..selain dr ayam,sotong,sosej bbq..
BBQ tu buat utk kitaorg 1 couple, then another 1 couple dan ade sorang mamat baru sampai bercuti sorang2...
Kitaorg lepak makan bbq kat 'beach bar' sambil tengok buletin utama, ada berita perhimpunan UMNO..boring boring.

27 Mar,
Breakfast best...Roti bakar, nasi lemak, bihun/mi sup...menyesal pulak tak belasah banyak2..
Hari ni actually free n easy utk kitaorg....
So, dalam pukul 9 lebih kitaorg pakai life jacket, google, flipper yg dah disewa sejak semalam...gi snorkelling kat area depan Idaman Beach Holiday...
Kat situ ade jeti kayu, mula2 bagi makan ikan dgn roti je kat jetty tu...
Pastu ashraf turun start snorkelling...fuh! punya la dalam!..
Tengok dr atas jetty mcm cetek....tapi dalam sioutt....ngeri gak rasanya bila tengok pemandangan dalam laut thru google tu...
Tapi seronok gak le pasal boleh nampak banyak ikan walaupun kat area jetty je...
Tak perlu pi snorkelling jauh2....
Tengahari lunch ...best gak lunch hari tu...
Ashraf gi solat jumaat kat masjid kampung Genting...Pastu kitaorg lepak bilik je...
Belah petang, orang dah start banyak check-in kat SBR, haritu baru nampak orang ramai kat area SBR....
Kitaorg pun dah xtau nak lepak mana pasal org dah ramai....so, kitaorg lepak jauh sikit kat2 resort lama dkt2 rumah org kat tepi pantai, towards Idaman Beach Holiday.
Main2 kucing kejap....kucing org situ gemuk2 le..geram eden..
Pukul 5 snorkelling depan SBR...
Jam snorkelling kejap je...pasal pening la pakai google tu...Lagipun badan masih mcm mual2 tak sihat. So, tunggu tepi pantai je laa..
Ashraf gi snorkel kat tempat yg dalam dgn mamat yg dtg bercuti sorang2 tu...
Seronok la dia nampak byk coral even area depan SBR itself.....cuma kene pegi agak jauh la...over the boya.
Malam, dinner cam biasa....lauk as usual mesti ada at least sotong,ayam, ikan, sayur, buah....air pulak balik2 air manggo je diaorg bagi...naik muak minum air manggo.
Tapi malam tu ade ramai sikit yg dinner. then, after dinner, lepak bilik tengok tv1 ( tv1,tv2 je yg clear sikit).....tak pernah2 tgk tv1, malam tu tengok tv1 cerita 'puisi buat anis' hahahah..

28 Mar,
Breakfast bubur,bihun,baked beans,telur dadar,roti kat restoran SBR. Sempat sembang2 dgn mamat yg bercuti sorang2 tu...nama dia mat noor x silap....exchange handphone no. dgn ashraf....Mat noor tu balik pagi2 tu lepas breakfast. ferry 7.30.
We all balik bilik packing...then, 9.45am mcm tu gerak gi jetty tunggu ferry. Sementara tunggu tu, bagi makan ikan roti dulu...
10.40am baru ferry sampai kat jetty Genting...
12 lebih camtu sampai Mersing....
ambik kete, bayar parking RM25.20, pastu lunch kat area mersing gak....then trus gerak balik.....singgah solat jamak kat RnR overbridge Ayer Keroh...

Letih gilaaaa


Saturday, 14-Mar-2009 23:25 Email | Share | | Bookmark
Kahwin Ita

 
 
 
View all 58 photos...


Sunday, 25-Jan-2009 02:30 Email | Share | | Bookmark
Melaka - Heritage City

 
 
 
View all 42 photos...
Kami ke Melaka menghadiri majlis perkahwinan Lina ISD. Then, kami tidur semalam di Bandar Melaka...Sebelah petang pusing Bandar Melaka, malam ke Umbai makan seafood dan besoknye ke Mini Malaysia & A Famosa Resort Safari... - banyak lagi gambar ni..x sempat nak upload


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net